Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Postanowiłem zrobić poradnik dla osób, które chcą zrobić serwer dedykowany, jednak nie wiedzą jak się za niego zabrać.

Postaram się opisać od początku do końca, jak poprawnie kupić i skonfigurować serwer pod Metin2.

1. Wchodzimy na

OVH / Kimsufi

2. Wybieramy serwer, który najbardziej zaspokoi moje wymagania.

3. Gdy już znaleźliśmy serwer, ze sprzętem który nam się spodobał, klikamy na

order_index.gif

4. Wybieramy centrum danych- czyli lokalizacje naszego serwera. Ja polecam Francje, ponieważ jest mniejszy ping.

5. Po wyborze lokalizacji, wybieramy system, który chcielibyśmy mieć na serwerze. Tak więc zjeżdżamy na dół

i szukamy loga FreeBSD

bsd.png

6. Po kliknięciu na FreeBSD, musimy wybrać interesującą nas wersje. Do wyboru mamy FreeBSD 7.4, FreeBSD 8.3, FreeBSD 9.0

ja polecam FreeBSD 8.3 64bit.

7. Po wyborze wersji naszego BSD, wyświetli się rachunek do zapłaty. Możemy zapłacić za 1 miesiąc, na 3 miesiące, 6 miesięcy lub od razu na cały rok. Wybieramy interesujący nas okres dzierżawy.

8. Po kliknięciu dalej, musimy się zarejestrować, aby OVH wystawiło nam fakturę VAT. Po prostu wpisujemy swoje dane potrzebne do faktury, oraz prawdziwego maila na który OVH będzie się z nami kontaktować.

9. Po wpisaniu danych, klikamy dalej, po czym opłacamy wybrany czas serwera. Chyba nie muszę pokazywać jak zrobić przelew? :P

10. Po opłaceniu od 1 do 24h powinna nam przyjść na maila wiadomość od OVH, w której są passy do naszego dedykowanego serwera

wraz z opisem wersji systemu- w naszym przypadku FreeBSD.

11. W wiadomości mamy tylko dane do SFTP serwera, czyli do połączenia się z putty & WinSCP.

12. Przechodzimy do instalacji portów i MySQL według tego poradnika:

Klik!

13. Po instalacji możemy śmiało wgrywać pliki serwerowe. Ja polecam do edycji te:

Klik!

14. Po wklejeniu naszych plików, możemy śmiało zalogować się do gry, i edytować pliki serwerowe.

Musimy pamiętać że mamy 64bitowy system FreeBSD 8.3

:)

Do tego systemu możemy korzystać z poradników na system FreeBSD 8.2 64bit.

Poradnik jest dla osób które chciałyby zrobić swoje serwery dedykowane, jednak nie wiedzą jak się za to zabrać.

Najtańszy serwer dedykowany kosztuje 50zł brutto, więc może kiedyś zamiast dużej ilości serwerów hamachi, będzie duża ilość

serwerów dedykowanych =]

Programy które będziemy potrzebować to

-WinSCP

-Navicat

-Putty

Pozdrawiam- Haalt

ktoś i coś

Opublikowano

Najtańszy serwer dedykowany kosztuje 50zł brutto, więc może kiedyś zamiast dużej ilości serwerów hamachi, będzie duża ilość

serwerów dedykowanych =]

niestety już tak jest, nad czym ubolewam

Opublikowano

Destruct misiu, ale widzisz trzeba umieć żyć w dziczy żeby przetrwać, a teraz wychodzą i padają. :)

Liby pod 64bity podasz? ;)

logoopm.png

Opublikowano

niestety już tak jest, nad czym ubolewam

Osobiście się cieszę że kupiłem na początku najtańszego dedyka, i dokończyłem na nim pliki ponieważ oszczędziło mi to wiele czasu oraz jest to po prostu łatwiejsze.

Aha nie wpisujcie komendy

/etc/rc.d/netif restart

na dedyku :D

Destruct misiu, ale widzisz trzeba umieć żyć w dziczy żeby przetrwać, a teraz wychodzą i padają. :)

wpisz

portsnap fetch extract

potem

cd /usr/ports/misc/compat7x/ && make install clean

i potem

pkg_add -r compat7x-amd64

ktoś i coś

Opublikowano

nad tym tez ubolewam. ktoś, kto nie potrafi, bierze się za coś co go przerasta. serwery aktualnie to jedna wielka kupa, nie wiadomo gdzie można zagrać, bo 9/10 serwerów pada szybciej niż po tygodniu.

Opublikowano

nad tym tez ubolewam. ktoś, kto nie potrafi, bierze się za coś co go przerasta. serwery aktualnie to jedna wielka kupa, nie wiadomo gdzie można zagrać, bo 9/10 serwerów pada szybciej niż po tygodniu.

Co prawda to prawda ale gdyby nie ddosy konkurencji to wszystko by było ok.

Ahh tęsknię za 2009 rokiem <3

ktoś i coś

Opublikowano

Co prawda to prawda ale gdyby nie ddosy konkurencji to wszystko by było ok.

Ahh tęsknię za 2009 rokiem <3

Tu nawet nie chodzi o to, że konkurencja chce ich zniszczyć tu chodzi o cwaniactwo i pisanie, że serwer zabezpieczony 100% przed ataki ddos, albo straszenie innych tak jak azmal straszył dostał 2ddosy i siadł jak kundel na podłoge.

Panie poniżej, za darmo ciężko jest w morde dostać, nie będą się wywyższać to nie będą dostawali ataków. :) Niedługo reinor siądzie. ;)

logoopm.png

Opublikowano

Tu nawet nie chodzi o to, że konkurencja chce ich zniszczyć tu chodzi o cwaniactwo i pisanie, że serwer zabezpieczony 100% przed ataki ddos, albo straszenie innych tak jak azmal straszył dostał 2ddosy i siadł jak kundel na podłoge.

No ale sam nie zaprzeczysz, że większość się wkurwia, jak jakiś serwer jest popularny i ma ciekawe pomysły, to zrobią wszystko co by ich zniszczyć.

ePc0b.jpg

mcn_cc.pl - banda złodziei

;)

Piszę questy na zamówienie - Zostanę questerem na serwerze dedykowanym - Na zlecenie napiszę questy - Zakoduję stronę HTML5/CSS3

Opublikowano

@up a w ogóle znasz jednego z właścicieli aby pisać o takich rzeczach??

Jeśli nie to nawet nie pisz głupot . :)

Żebyś się nie zdziwił.

ePc0b.jpg

;)

Piszę questy na zamówienie - Zostanę questerem na serwerze dedykowanym - Na zlecenie napiszę questy - Zakoduję stronę HTML5/CSS3

Opublikowano

Dobra panowie proszę nie spamować, tylko pisać posty na temat.

Wieczorem zmodernizuje jeszcze poradnik wizualnie.

ktoś i coś

Opublikowano

Nie rozumiem tego tuta.

Opisałeś jak kupić dedyka na OVH, wydaje mi się, że to każdy potrafi. ( kupować hmmm. trudne)

A co do reszty nic nie opisałeś podałeś tylko linki.

Wszystko jest tu:

http://www.mpcforum.pl/topic/501837-mega-tutorial-serwer-metin2-od-podstaw-na-32-i-64-bitowym-freebsd-82/

Oprócz kupowania!? o.O

2430991019.png
Opublikowano

Nie rozumiem tego tuta.

Opisałeś jak kupić dedyka na OVH, wydaje mi się, że to każdy potrafi. ( kupować hmmm. trudne)

A co do reszty nic nie opisałeś podałeś tylko linki.

Wszystko jest tu:

http://www.mpcforum.pl/topic/501837-mega-tutorial-serwer-metin2-od-podstaw-na-32-i-64-bitowym-freebsd-82/

Oprócz kupowania!? o.O

Jak widzę pytania i odpowiedzi typu

-Cześć poszukuję fajnych plików na dedyka

~Polecam pliki by Badar (900mb)

no to sorry :)

A tak btw. chyba dobrze żeby ludzie wiedzieli jaki system brać pod system Metin2 na dedyku bo nie raz spotkałem się z problemami typu kupiłem VPS jednak z linuxem..

Wiem, Tobie może się nie przydać ten tutorial, jednak innym jak najbardziej.

Pozdrawiam

ktoś i coś

Opublikowano

Jak widzę pytania i odpowiedzi typu

-Cześć poszukuję fajnych plików na dedyka

~Polecam pliki by Badar (900mb)

no to sorry :)

A tak btw. chyba dobrze żeby ludzie wiedzieli jaki system brać pod system Metin2 na dedyku bo nie raz spotkałem się z problemami typu kupiłem VPS jednak z linuxem..

Wiem, Tobie może się nie przydać ten tutorial, jednak innym jak najbardziej.

Pozdrawiam

Co do linuxów na dedyka fajna sprawa. Instalujesz linuxa, i wszystkie zabezpieczenia co potrzeba itp (nie muszę mówić, że to ok 2x krótsze jak fbsd) i ...virtualboxa. Dzięki temu mogę sobie 'kroić' dedyka, na kilka oddzielnych, dzięki wirtualizacji :)

ePc0b.jpg

;)

Opublikowano

Co do linuxów na dedyka fajna sprawa. Instalujesz linuxa, i wszystkie zabezpieczenia co potrzeba itp (nie muszę mówić, że to ok 2x krótsze jak fbsd) i ...virtualboxa. Dzięki temu mogę sobie 'kroić' dedyka, na kilka oddzielnych, dzięki wirtualizacji :)

Instalujesz VirtualBoxa na systemie linux który znajduje się na dedyku? xD

Może jeszcze dajesz dam całe BSD 1gb? :P

ktoś i coś

Opublikowano

Instalujesz VirtualBoxa na systemie linux który znajduje się na dedyku? xD

Może jeszcze dajesz dam całe BSD 1gb? :P

Właśnie to napisałem? Wystarczy trochę myśleć i można. No ale lepiej pisać tutoriale o kupnie dedyka ;)

ePc0b.jpg

;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

2x up

Nie każdy na początku wie już wszystko -,-. Ktoś kto dopiero zaczyna dzięki takiemu tutkowi może się dowiedzieć konkretnie co i jak trzeba na dedyka zrobić.

To, że Ty jesteś pro elo "technikiem" a ktoś nie, nie znaczy, że jest gorszy.

@topic

TuT przydatny na pewno dla początkujących. Ładnie wszystko opisałeś.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...